Sven fik hul igennem til Bredbåndspuljen
Tekst og foto: Mogens Greve
Regeringen besluttede i november 2017 at forhøje årets Bredbåndspulje fra 40 til 100 mio. kroner, og for første gang blev der givet penge til Djursland, da projektet ”Georgesmindevej og Venner” med 100 husstande fik 7. mio. kroner.
Initiativtager til projektet var Sven Pedersen, Nimtofte, der arbejder med IT til dagligt og ved rigtig meget om emnet.
Både i 2017 og 2018 er der desuden gennemført adskillige bredbåndsprojekter uden puljetilskud.
Mød Sven på workshop
Du kan på workshoppen 13. juni i Udviklingsparken i Mørke blandt andet møde Sven, da han har sagt ja til at dele sin viden og hjælpe andre på Djursland med at få hurtigt bredbånd.
”Jeg kender nu mine 200 nærmeste naboer rigtig godt,” fortæller Sven, der henne i forløbet dog også fandt nogle hjælpere til at kontakte de 100 husstande.
”Hjælperne var alle nogen, jeg enten mødte på de to kommuners workshops eller kom til at snakke med, da jeg var rundt i lokalområdet og stemme dørklokker for at få folk til at sige ja til fiberen. Når blot de vidste, at de ikke stod alene med det, var det ikke svært at få dem til at give et nap med.”
I nogle tilfælde har det også betydning, hvem der ringer på dørklokken.
”Hvis jeg var lidt usikker på kemien et sted, fik jeg i enkelte tilfælde en anden til at tage kontakten. Relationen kan være super vigtig, når der skal tages en beslutning.
Kravet er stabilt og hurtigt net
Kravene til internettet stiger hele tiden, og Sven tror ikke, at udviklingen stopper.
En af mange muligheder er Amazon Go, hvor en app giver adgang til en ubemandet butik – og kort efter at du har forladt butikken trækker det beløb på din konto, som du har taget varer for.
”Får vi små og ubemandede butikker, kan det lige pludselig løbe rundt i landområder, hvor det ellers ikke kunne lade sig gøre. Og vi ser jo, at Coop foreløbig har valgt at grave fiber ud til alle deres butikker.”
Hjemmeindlæggelse kendes allerede
”Og det bliver meget mere almindeligt.”
Der er også lavet test med ældre i eget hjem, hvor der i hjemmet installeres nødkald, webcams, faldsensorer og bærbar pc til kommunikation og dataindsamling for at sikre tæt kontakt mellem beboer, læge og ældrepleje.
”Det er simpelthen nødvendigt med fiber for at sikre stabilt og hurtigt net,” mener Sven.