25. februar 2019

Bredbåndspuljen redder lokal arbejdsplads

Tekst og foto: Mogens Greve
Billedtekst: fv. Hans Damborg, Anne Steen, Tove Poulsen og Lotte Olesen.


Den grafiske virksomhed Worth Keeping på Ydesmindevej tæt ved Kolind ser nu frem til at få hurtigt bredbånd.
Virksomheden er med i et af de ni projekter i Syddjurs Kommune, som deler mere end 10 mio. kroner fra Bredbåndspuljen 2018.
”Vi har ventet så længe på det og er bare så glade for endelig at have udsigt til en hurtig fiberforbindelse,” siger medindehaver Anne Steen.
”En flytning af virksomheden var ellers med i overvejelserne, da en nethastighed som den nuværende på 3/0,7 ikke er holdbar for en virksomhed som vores.”

Også krav til stabilitet og kapacitet

Det langsomme net har betydet mange timers venten med at sende og modtage mail og filer m.m.
”Vi har bare spildt så meget tid med at sidde og vente. Som virksomhed har vi, ud over hastighed, også brug for både stabilitet og høj kapacitet og kan derfor ikke klare os med en trådløs forbindelse.”
Anne undrer sig over, at man opererer med ”acceptable” hastigheder og stabilitetsnormer, som efter hendes opfattelse deler landet op i digitale A- og B-områder.
”Hvis din hastighed i dag er 10 Mbit/s download og/eller 2 Mbit/s upload, hvilket langt fra er nok for vores virksomhed, kan du slet ikke få tilskud fra Bredbåndspuljen. Du er dermed afskåret fra at få de mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload, som tilskudsmodtagerne garanteres senest til næste år.”

Afviste ansøgere kæmper videre

Udlejer af Worth Keepings lokaler, Hans Damborg, er, ligesom Anne, glad for resultatet af anstrengelserne.
”Jeg brugte godt nok meget tid på sidste år at stemme dørklokker for at samle tilsagn til ansøgningen. Det var jo langt fra hver gang, at folk var hjemme, når jeg ringede på.”
De to øvrige initiativtagere til puljeansøgningen, Tove Poulsen og Lotte Olesen, er knap så glade.
”Vores adresser er blandt de 20 af de oprindeligt 70, som Telestyrelsen pillede ud af ansøgningen. Vi var pludselig ikke tilskudsberettigede, da en udbyder i sidste øjeblik henvendte sig og garanterede levering af trådløs 30/30 indenfor tre år.”
Tove og Lotte giver dog ikke op.
”Da fiberen til de øvrige 50 adresser graves ned lige forbi vores huse, håber vi på at finde en løsning sammen med bredbåndsudbyderen, så vi alligevel også kan kobles på.”