09. maj 2017

Bredbåndspuljen har kroner til kongehuset

Amalienborg er støtteberettiget til midler fra den bredbåndspulje som går Djurslands næse forbi

Billedtekst: Sven Pedersen bor helt derude, hvor kronhjorte i baghaven er almindeligt og fiber nærmest utænkeligt. Foto: Mogens Greve

Udviklingschef i IT firmaet Sofus.dk, Sven Pedersen, Nimtofte, er en af mange, der sidste år forgæves kæmpede for at få del i bredbåndspuljen. Han bor helt derude, hvortil der kun er adgang via en grusvej i naturomgivelser og med panoramavinduer, man skal se for helt at forstå.
Hensigten med bredbåndspuljen er at få hurtigere net i de dårligst dækkede områder. Mens der sidste år blev fordelt 80 mio. kroner, er der i hvert af årene 2017 og 2018 40 mio. kroner at søge om.

Det lyder som en joke
Energistyrelsen registrerer på et kort de adresser med dårligst netforbindelse, som kan gå med i en ansøgning om puljemidler. Kortet viser blandt andet, at Amalienborg er tilskudsberettiget på seks forskellige adresser på Amalienborg Slotsplads.

31 af 173 ansøgerområder delte de 80 mio. kroner i 2016. Ingen af de 17 ansøgere fra Djursland var blandt modtagerne.

”Det lyder som en joke, at kongehuset er tilskudsberettiget,” siger Sven Pedersen. ”Jeg har siden 2009 forgæves været i gang med alle de store teleudbydere for at få dem til at grave fiber ned her i området. Mit bud er, at jeg ikke får fiber uden en tilskudsordning, og jeg bor i et område, som bredbåndspuljen virkelig burde støtte.”

TDC er den store vinder
Deler man Danmark på midten ved at trække en lige linje fra Nordsjælland over til Helgenæs og videre til vestkysten, var der nord for denne linje blot to projekter ved Mariager med henholdsvis 58 og 103 husstande, der i 2016 fik del i bredbåndspuljen. Den helt store vinder blev Sjælland.
”Man kan også sige, at TDC var den store vinder. Der blev givet tilskud til at lave fiber i områder i blandt andet København, hvor TDC har monopol. TDC burde der have gravet fiber ned for længst på markedsvilkår uden tilskud, for ansøgningerne viser jo, at også københavnerne ønsker fiberen.”

Har bedt om det forkerte
Det gennemsnitlige tilskudsbeløb fra bredbåndspuljen var i 2016 21.820 kroner pr. adresse. Et beløb der er mindre end den udgift, som Fibia nu på almindelige markedsvilkår og uden støttekroner budgetterer med pr. husstand i Danmarks største fibernetprojekt i Syddjurs.
”At Amalienborg Slotsplads og andre byområder har dårlig netforbindelse er ikke geografisk betinget – men konkurrencebetinget.”


Sven Pedersen bakkes op af formanden for Business Djursland, Bjarne Nielsen. ”Det hele falder tilbage på staten, som beder teleselskaber om at dække en procentdel af befolkningen med hurtigt net – ikke en procentdel af landet. Man får det, man har bedt om, og har bare bedt om det forkerte,” siger Bjarne Nielsen

Uanset utilfredsheden er Sven Pedersen klar til at søge bredbåndspuljen igen i år og har omkring 70 procent tilslutning fra ansøgerområdets 215 adresser.
”Jeg forventer intet men søger igen for at synliggøre mit behov.”

Vil du søge om puljemidler i år og mener, at du ved en fejl ikke er anført som støtteberettiget på kortet på ens.dk, skal du gøre indsigelse senest 31. maj for at kunne komme i betragtning.